lördag 12 oktober 2013

Rakubränning...

...i trädgården till verkstan idag. Det var finbesök från Jönköping/Habo. Vi hade planerat detta en tid innan ugnen var klar,  så de har fått vänta länge. Dagen spikades för någon månad sedan, och vem kunde väl då tro att vi skulle få bästa tänkbara väder. 
Vi började kl 9, först med glasering av tidigare tillverkade föremål. Det tar sin illa tid. Fram på förmiddagen startades ugnen, och  sedan var det fullt upp med ved och eld och sågspån. Det blir bra varmt. Jag skötte i- och urlastandet av ugnen och fick lite kortare hår på höger sida, mindre hår på höger arm samt kortare ögonbryn och ögonfransar. 
Mellan varven åt vi goa mackor, härlig tacopaj och mumsig blåbärspaj som gästerna hade med sig. Tänk att kunna sitta ute i oktober i solskenet och käka. Härligt! 
Efter nio timmars arbete kunde vi beundra resultatet. En nyblandad blå glasyr blev läcker på fina fjärilar. 
Naked raku, där glasyren trillat av som äggskal blir häftigt. Det är alltså meningen, för man vill bara ha mönstret som glasyren ger direkt på godset. 
Turkosa blommor blev också fina. Det var mycket som blev lyckat under dagen och endast ett fåtal saker sprack. 
Ja det var en rolig dag, men nu efter en lång dag och ett varmt bad känner man sig ganska mör i kroppen. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

TACK Lena för en härlig och lärorik dag! Tack för allt du ordnat för att vi skulle kunna komma. Tänk att vi hade sån tur med vädret! Ikväll ska jag försöka att limma ihop ängeln:) Kram Emelie

Unknown sa...

Tack för att ni kom och för allt ni hade ordnat med den goda maten :) Hoppas ängeln gick bra att limma, för den var verkligen fin. Tråkigt att den sprack.
Kram Lena