fredag 23 augusti 2013

Flyttat ut i skogen...

...från stora staden Jönköping. Den känslan har nog många av våra gäster. Man kör länge på en lång smal väg genom hög skog, och sedan äntligen svänger man in på världens smalaste grusväg vid världens ände. Här händer väl ingenting!?!?
Jo, det gör det. För ett par söndagar sedan var vi på gudstjänst, och det fullt med folk. Lite extra mycket för konfirmanderna höll i en del, men normalt 10% av bygdens ca 350 invånare. Efteråt fika på kyrkbacken. 
Jättefin kyrka från 1662. Fantastiska målningar.
Förra söndagen hade två tjejer café hemma på deras gård. De hade gjort så jättefint med antika grejer överallt och hembakat bröd och gott kaffe.
Gamla fina tavlor på väggarna och kaffekannor med ringblommor på borden. Det var nästan fullsatt när vi kom, men vi lyckades klämma in oss vid ett bord. Mycket trevligt.
I morgon är det loppmarknad på bygdegården, och på söndag är det stora kafferepet vid hembygdsstugorna. Betala en slant och ät så mycket du vill. 
Om ett par veckor blir det hård kamp mellan uppboa och nerboa....alltså de som bor ovanför resp nedanför Jälmån. Det är boule som gäller. Man buntar ihop en proffs och en amatör i varje lag, sedan spelar man i 45 minuter, fikar i 45 minuter och spelar en match till i 45 minuter, och därefter ser man vilka som vann. Tror aldrig vi i uppboa har vunnit, men trevligt är det. 
Det händer fler saker....cykelfest, valborgsmässoeld, midsommarfirande, fotbollsmatcher och för några veckor sedan invaderades byn på ca 200 invånare av 4000 orienterare som tältade här och där och sprang runt i skogen både dag och natt.
Grönahögsmarschen tidigare i våras engagerar nästan hela bygden, och det kommer mycket folk utifrån. Befolkningen fördubblas nog den dagen. Det är som en stor spårning. Vi har stått vid en kontroll de två år vi har bott här, och det är jättebra för alla passerar så man kan lära känna hela bygden på en dag. För oss kontrollanter börjar dagen kl 7.30 med hemmagjord smörgåstårta vid Såget. Det ni! Vilken start på dagen!
Stora grejen framöver är en landsbygdsmässa i Ulricehamn där Grönahög ska presenteras. Gubben och jag ska vara med och visa våra företag bland många andra, och sonen hänger nog på och visar halsband i järntråd. 
Nää, dött är det inte på landet. Här händer massor av grejer !

1 kommentar:

Gunnar sa...

Mindre lattefikan och trängsel på A6, men ser ut att vara lika trångt på landet, men betydligt gemytligare